|
Объявление
Регистрация новых пользователей на форуме временно закрыта. Связаться с администраторами сайта и форума вы можете по адресу: editor@leonid-bykov.ru
- Артём
- 2-я эскадрилья
- Сообщ.: 119
Михайло Старицький
Автор стихов НIЧ ЯКА МIСЯЧНА
Украинский писатель и драматург. Стихотворения и пьесы писал на украинском языке. Прозу (в том числе многочисленные исторические романы) на русском. Его переделка пьесы "За двумя зайцами" давно уже считается и русской классикой.
Это всё что удалось найти о нём на русском. Если у кого-то, что-то о нём есть, несите сюда.
Отредактировано Артём (27-02-2008 02:06:10)
- Артём
- 2-я эскадрилья
Re: Михайло Старицький
Монологи про кохання
Там, де місяць поняв срібним сяйвом пишноту долин І знялось із садів-вертоградів пахуче дихання, Що здурманює кров чарівною красою хвилин, - Там спалала жага і злилося з захватом кохання...
Чи ти знаєш той край, де голубиться збещений Ніл До розпалених скель і шепоче про любощі п'яне? Де шаріє смоква і дим в'ється з нагірних кадил, Та в блакиті яркій, під промінням леліє і тане?
О, розкоші там скрізь... Але ти над усі чарівна: Срібношатий Ліван, - а біліш твоє чоло Лівану; Жаркий колір троянд, вабить всіх та краса запашна, Але вуст твоїх пал запашніший троянд Дагестану.
Ой там зорі ясні і пиша між яскравих блідий, Але очі твої за ті зорі яскраві ясніші; У пустелі палкій тішать душу джерела води, Але перса твої солодощів і втіхи повніші.
Огрядна і струнка мліє пальма на злоті піску, Але їй не дістать до приваб твого дивного стану; Лотос повен таїн між латаття в прозорім ставку, А в твоїх таїнах більше ваб, і жаги, і дурману!
Ти - богиня краси, ще якої не бачив Едем, У обіймах твоїх і зростають, і гинуть пориви... Будь моєю "ханим" і прилинь в мій баєчний гарем - Нап'ємося ми чар і замрем у розкошах щасливі!..
1900
- Артём
- 2-я эскадрилья
Борвій
Чорне хмарище встає повагом, Заступає світ, стеле темряву; Розпанахалось, завихрилося, Мов страховище з пекла зрушене, Сгорта навкруг землю крилами, Оперезане скрізь гадюками Сизо-білими, волохатими, Що сплітаються, розплітаються І звисають вниз грізним кетягом...
Душно, млосяно, і задуха та Мов гнітить усе важким каменем: Ані способу вільно дихати, В голові гуде, думи сковані, В серці млявому - рабські острахи...
Притаїлось все пополохане Перед з'явиськом тучі грізної: Вітерець ущух - ані подиху, Змовк веселий гай - ані шелесту, Знишкли пташечки-щебетушечки, Поховалися й кінці, шуляки, Ластівки лише не злякалися - У повітрі, знай, сміло плавають, Нижуть стрілами проти хмарища...
Люди теж з страхом незміркованим Тучі ждуть тії лиховісної. Багатирщики зачиняються По своїх дворах, по хороминах, Затуляючи вікна коцями, Щоб не чути їм грому-грюкоту; Позасвічують ще й лампадочки, Щоб не бачити спалу блискавки - Так жахаються смерті наглої! Жаль їм злинути з світу ласого, Від утіх-розкош в мертву темряву, Що на той-бо світ, на суд праведний...
А сіромі пак на ті заходи Нема вільної і хвилиноньки: Лиш про те вона побивається, Щоб не зніс потоп їй хатиноньки, Не забрав добра її вбогого, Із худобою, а то й з дітками, Чи недужими - батьком, ненькою... Що їй думати про гріхи свої? Гвалт безжалісний, скрута, горенько Та темнота - ось відповідники! Що лякатись їй смерті наглої? Не дало життя втіх і радощів, А дало дише муку, нуждоньку, То хоч смерть ота угамує їх, В ямі темній дасть їм відлежатись...
А вже хмарище, туча грізная Геть насунулась, низом стелеться, Досягаючи лісу крилами, Ніччю криючи небо збурене... Ось розшарпалась світлом-пломенем, Засліпила всім очі злякані Обізвалася грізним гомоном, І занишкла знов, притаїлася... Та зненацька враз як не сказиться: Заревла, мов звір, диким вигуком, Покотилася вихром-бурею, Геть ламаючи, що не трапиться; Заяскрилася блискавицями, Із страшних гармат разом вдарила, Аж земля кругом іздригнулася, В хлющі пінявій потопаючи...
Не журіться ж, гей, бідарі мої, - Горобина ніч - вам не мачуха! Сміло глянемо в вічі борвію Та зміркуємо усе розумом: Може, зірвемо ще й порадоньку Від бунтовника навіженого?.. Після борвію гляне сонечко І огріє всіх рівним променем, Вороги життя згинуть пропадом, А повітря скрізь оздоровшає: Після борвію легше дихати, - Із заліз думки вириваються, Серце в груди б'є якось сміливо, І скриляється знов надіянка, Що й окривдженим правда станеться!.
1902
- Артём
- 2-я эскадрилья
Виклик
Ніч яка, господи! Місячна, зоряна: Ясно, хоч голки збирай... Вийди, коханая, працею зморена, Хоч на хвилиночку в гай!
Сядем укупі ми тут під калиною - І над панами я пан... Глянь, моя рибонько, - срібною хвилею Стелеться полем туман;
Гай чарівний, ніби променем всипаний, Чи загадався, чи спить? Он на стрункій та високій осичині Листя пестливо тремтить;
Небо незміряне всипано зорями - Що то за божа краса! Перлами-зорями теж під тополями Грає перлиста роса.
Ти не лякайся-но, що свої ніженьки Вмочиш в холодну росу: Я тебе, вірная, аж до хатиноньки Сам на руках однесу.
Ти не лякайсь, а що змерзнеш, лебедонько; Тепло-ні вітру, ні хмар... Я пригорну тебе до свого серденька, Й займеться зразу, мов жар;
Ти не лякайсь, аби тут та підслухали Тиху розмову твою: Нічка поклала всіх, соном окутала - Ані шелесне в гаю!
Сплять вороги твої, знуджені працею, Нас не сполоха їх сміх... Чи ж нам, окривдженим долею клятою, Й хвиля кохання - за гріх?
1870
- Артём
- 2-я эскадрилья
ДО УКРАЇНИ
Моя Україно! Як я тебе любив! Твої луги, твої степи розлогi, Днiпра ревучого славетнiї пороги I хвилi золотi твоїх шовкових нив.
Як я любив в садочках вишняку Твої бiлесенькi, немов хустини, хати, Поважну рiч старих дiдiв чубатих I регiт дiтвори в жартливому танку.
Як я любив в нiч теплу, весняну Чуть пугача з дiброви тихий стогiн, Гукання парубкiв, дiвчат веселий гомiн I пiсню з-за лугiв розкiшну, голосну.
Як я любив уосени в стiжках Хлiб коло хат, а ранками сiдими Селян за працею хапливою мiж ними I стукiт говiркий цiпiв геть по токах.
Як я любив зимової доби При каганцi невпиннеє сюрчання Тих веретен i пiсню чи ридання Тихесеньке жiночої журби.
Як я люблю безрадiсно тебе, Народе мiй, убожеством прибитий, Знеможений i темнiстю сповитий, Що вже забув i поважать себе, Потративши свої колишнi сили... Як я люблю твої сумнi могили, Україно! Як я люблю тебе!
I ось тепер та мучена любов Мене жене в далекую чужину...
(1881)
- Артём
- 2-я эскадрилья
ДО МОЛОДI
На вас, завзятцi-юнаки, Борцi за щастя України, Кладу найкращiї думки, Мої сподiванки єдинi.
В вас молода ще грає кров, У вас в думках немає бруду, Палає в серцi ще любов До обездоленого люду..
Не занехайте ж ви її, Не розгубiть по свiтi всує, Нехай вона ваш дух гартує У чеснiй, славнiй боротьбi!
Бо стоголовий людський кат Лютує, дужчає щоднини... Не можна тратить i хвилини, Поки ще стогне темний брат.
Поки живий, - мерщiй несiть Слiпому свiтиво просвiти, I в серце, смертiю повите, Живу надiю закропiть!
Вшануйте рiдну його рiч, Назвiть без хитрощiв своєю I розженiте над землею Ви непрозору, глупу нiч...
Най кат жене, а ви любiть Свою окрадену родину, - Й за неї сили до загину I навiть душу положiть!
1876
- Артём
- 2-я эскадрилья
Ждання
За гай скотилось сонце ясне, Хмарок рожевих цілий рій В безодні синій тане, гасне, Мов злотосяйне пасмо мрій; Вітрець упав; з садочка лине Струмком живущим пишний дух, З черемх убрання лебедине Часами ранить срібний пух; Вже гомін стих, туман над ставом Серпанком хвилевим ляга; Темніша небо... і небавом В садочок зірка дорога Увійде легкою ходою... Я жду і краюся нудьгою, Шукаю скрізь палких очей... Ось тьохнув щасно соловей - Її ж нема! Ідуть хвилини, Земля, здається, аж горить... А все нема, нема Зорини! Я жду - і віком стала мить! Вже ніч зліта крилом імлявим, Осяйна безліччю лампад... Ген місяць видом величавим З поза тополь зирнув у сад - Її ж нема... Я муку чую: Холоне серце... голова, Мов крутінь в бурю навісную, Мене жадоба порива... Її ж нема!.. І враз, раптово Рученьки білі, запашні Лягли на рамени мені... Зайнявся дух... урвалось слово... Вуста з вустами ізлились, І ми на зорі понеслись, В очах палких втопивши очі... О ніч! О любощі співочі! О чародійні в яві сни На святі першої весни!Ждання За гай скотилось сонце ясне, Хмарок рожевих цілий рій В безодні синій тане, гасне, Мов злотосяйне пасмо мрій; Вітрець упав; з садочка лине Струмком живущим пишний дух, З черемх убрання лебедине Часами ранить срібний пух; Вже гомін стих, туман над ставом Серпанком хвилевим ляга; Темніша небо... і небавом В садочок зірка дорога Увійде легкою ходою... Я жду і краюся нудьгою, Шукаю скрізь палких очей... Ось тьохнув щасно соловей - Її ж нема! Ідуть хвилини, Земля, здається, аж горить... А все нема, нема Зорини! Я жду - і віком стала мить! Вже ніч зліта крилом імлявим, Осяйна безліччю лампад... Ген місяць видом величавим З поза тополь зирнув у сад - Її ж нема... Я муку чую: Холоне серце... голова, Мов крутінь в бурю навісную, Мене жадоба порива... Її ж нема!.. І враз, раптово Рученьки білі, запашні Лягли на рамени мені... Зайнявся дух... урвалось слово... Вуста з вустами ізлились, І ми на зорі понеслись, В очах палких втопивши очі... О ніч! О любощі співочі! О чародійні в яві сни На святі першої весни!
- Артём
- 2-я эскадрилья
Ещё один вариант немного отличающийся от предыдущих
Ніч яка Господи, місячна, зоряна Слова: Михайло Старицький Музика: народна Am E7 Ніч яка Господи, місячна зоряна,* Am Видно, хоч голки збирай, Dm Вийди, коханая, працею зморена, | E7 Am | (2) Хоч на хвилиноньку в гай! |
Сядем укупочці тут під калиною, І над панами я пан! Глянь, моя рибонько, - срібною хвилею | Стелиться в полі туман. | (2)
Гай чарiвний, нiби променем всипаний, Чи загадався, чи спить: Ген на стрункiй та високiй осичинi | Листя пестливо тремтить. | (2)
Небо глибоке засіяне зорями, — Що то за Божа краса! Перлами ясними попід тополями | Грає краплиста роса. | (2)
Ти не лякайся, що ніженьки босії** Вмочиш в холодну росу: Я тебе, вірная, аж до хатиноньки | Сам на руках однесу. | (2)
Ти не лякайся, що змерзнеш, лебедонько, Тепло - ні вітру, ні хмар... Я пригорну тебе до свого серденька, | А воно палке, як жар. | (2)
Ти не лякайся, що можуть підслухати Тиху розмову твою, Нічка поклала всіх, соном окутала, | Ані шелесне в гаю. | (2)
Сплять вороги твої знуджені працею, Нас не сполоха їх сміх. Чи ж нам обкраденим долею нашею | Й хвиля кохання за гріх? | (2) ____________________________________________ Відміни (народний варіант): * Ніч яка місячна, ясная, зоряна
** Ти не лякайся, що ніженьки білії
|
|